Serin bir sabah kahvaltısında, sıcak bir kase yulaf lapasından daha memnun edici başka bir şey yoktur. Peki doğanın süper gıda katogorisine giren yiyeceğine ait detayların özetini biliyor musunuz ?
BASİT YULAF
Yulaflar genel olarak birer güç kaynağı olarak görülürler. Bu tam tahıllar, sağlıklı bir sindirim sistemi için harika bir lif kaynağıdır. Protein yapımı, kasları korumak ve tok hissetmek için kaliteli karbonhidratlar sağlar.
Aslında pek de sıradan sayılmayan yulaf, beta glukan adı verilen özel bir tip life sahiptir. Bu da kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Kalp dostu yağlarıyla kalbinizi de mutlu eder. Yulafta bulunan B vitamini, yemeğinizdeki enerjinin açığa çıkmasına yardımcı olurken, yulafların içerisindeki E vitamini antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca içerdiği demirle, kaslarınıza oksijen sağlar. Yulaf ,son derece besleyici bir güç kaynağıdır.
KALSİYUM
İçerisinde süt olamadan lezzetli bir kase kremsi yulaf yapası yapamazsınız. Süt, çok sevilen kremsi yapının oluşmasını sağlar ve besleyiciliğini artırır. Kas yapan proteinler ve kemikleri güçlendiren kalsiyum ile süt, her türlü diyet için besleyici bir eklentidir. İnek sütü kullamıyorsanız, kalsiyum açısından zengin süt alternatifleri terih edin.
YULAF LAPANIZI CANLANDIRIN
Yulaf lapanızın besleyiciliğini ve tadını zenginleştirmek için süslemeler yapın. Kasenin içerisine fındık ve çekirdekler eklemek, sabah kahvaltısında daha memnun edici bir menü hazırlamanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca sağlıklı yağlar ve bağırsak dostu lifler içermeside önemli. Taze meyveler de şeker eklemeden lapanın tatlanması için güzel bir yoldur. Ayrıca bağışıklık sistemeni güçlendiren vitaminler ve minerallerle, grip sezonu için idealdir. Ekstra kalsiyum için üzerine yağı azaltılmış yoğurt da ekleyebilirsiniz.
YULAF SEÇİMİZİ YAPIN
ÇELİK KESME YULAF: En az işlem görmüş çeşittir.Yoğun ve çiğnenebilirdir. Pişirilmeden çelik bıçaklardan geçirilir. Böylece çekirdek kısımları kesilir, dilimlerinde lif v protein yapısı korunur. Pişirilmesi 15-20 dakika sürer.
HAZIR YULAF: Önceden çok ince dilimlerle kesilir. Bu sayede pişmesi sadece birkaç dakika sürer. Glisemik indeksi, çelik kesme yulafa ve yulaf ezmesine göre biraz daha fazladır. Bu yüzden onlar kadar sizi uzun süre tok tutmayabilir.
YULAF EZMESİ: Önceden buğulanır ve ince bir şekilde ezilir. Çelik kesme yulafa göre pişirilmesi çok daha kısa sürer.
TATLANDIRILMIŞ YULAF: Genel olarak bilindik şekilde paketlenir ve şeker eklenir. Bu yüzden şekersiz olanını tercih edin