GLUTEN İÇERMİYOR
Çiya tohumu gluten içirmemesi sebebi ile sindirim sisteminde şişkinlik, gaz ve gurultu yapmayan olumlu bir etkiye sahip. Ve çiya tohumu mikotoksin gibi herhangi bir küfü yapısında barındırmağı için en güçlü , sağlıklı tohum olarak anılıyor. Ayrıca ağır metal açısından da herhangi bir risk barındırmıyor.
KALP SAĞLIĞININ VAZGEÇİLMEZİ
Çiya tohumunu benzersiz yapan en önemli besinsel kaynağı omega 3 içermesi. Çiya tohumu ağırlığının yaklaşık yüzde 60 kadarını bu sağlıklı yağ asidi içeriyor. Genelde bitkisel kaynaklı omega 3 yağ sitleri vücutta daha az kullanma kapasitesi gösterirken çiya tek başına günlük omaga 3 gereksinimini karşılayacak kadar önemli bir ayrıcalığa sahip. İyi bir kolesterol düşürücü etki gösteriyor. Tansiyon hastaları için tam bir tansiyon dengeleyici. Günde 2 yemek kaşığı çiya tohumu tüketenlerin kalp hastalıklarından korunduğunu bildiren onlarda araştırma mevcut.
SÜPER LİF MUSİLAJ İÇERİYOR
Çiya tohumunda bitkisel yiyeceklerde çok nadir olan bir diyet lifi mevcut. Bu diyet lifinin adı musilaj. Çiya tohumunun jel hale gelmesinde etkin olan bu madde ilaçtan daha etkili LDL Kolesterol düşürücü. Çiya tohumunu suya, süte veya yoğurda koyduğunuzda jelimsi yapıya dönüştüren bu lif bağırsaklarda sindirim hareketlerinin hızlanmasını, kolonda biriken şekerin emilimini azaltarak kana daha az şeker geçmesini sağlayan süper bir tok tutucu yiyecek olmasını sağlıyor.
ZAYIFLAMA HIZINI %15 ARTIRIYOR
Çiya tohumunda zayıflamanın hızlı olmasını sağlayan omega 3 yağ asidi, diyet lifi, bitkisel protein,kalsiyum, fosfor, bakır ve çinko bakımından çok zengin olması. Bu yağ asidi ve mineraller metabolizma hızlanmasında ve yağ depolamanın önlenmesinde süper güç olduğu gibi hepsi çiyada mevcut. Günde 2 yemek kaşığı çiya tohumunu zayıflama diyetlerinde süt ile birlikte tüketen şişman kişilerin normal kilo verim hızlarında %15 bir artış sağladığı ispatlanmış.
TAM PROTEİN İÇERİYOR
Kuru baklagil, tam tahıllar, kavrulmamış kuru yemişler, taze sebze ve meyvelerin tam protein dediğimiz aminoasit içeriği dengeli değildir ve bu nedenle kırmızı et, yumurta ve süt gibi vücudun tüm ihtiyacı olan amino asitleri içermediğinden yüksek kalite protein olarak değerlendirmeyiz. Tam protein dengesini kurmak için tahılları kurubaklagillerle, meyveleri kuruyemişlerle beraber yenmesini isteriz. Bitkisel besinler içinde sadece çiya tam protein profiline uygun amino asitlerin hepsini dengeli bir şekilde içermektedir. Vücutta yapılmayan 9 esansiyel amino asit kaynağını içeren süper besindir.
BESİN İÇERİĞİ ÇOK ZENGİN
Çiyadan günde 2 yemek kaşığının üzerinde yemek fazla kalori almanızı sağlar. 2 yemek kaşığı çiya tohumunda 140-150 kalori bulunmaktadır. 2 dilim ekmek, 2 orta boy meyve, 1 su bardağı tam yağlı süt ve 2köfte kadar kaloriye eş değer olan çiyayı dikkatli tüketmek gerekiyor. 2 yemek kaşığı çiyanın 4 g protein, 11 g lif, 7 g sağlıklı doymamış yağ asidi içermesi onu süper besinler arasında koymamızı sağlayan en önemli ayrıcalıkları. Ve sadece 2 yemek kaşığı çiya yediğinizde günlük kalsiyum, balık ve çinko ihtiyacınızın %18’ini de karşılamış oluyorsunuz.
YAŞLANMAYI DURDURUYOR
Çiya E vitamini ve Koenzim Q10 adlı bileşikten zengin bir tohum. Bu iki yaşlanma önleyici vitamini doğal besinlerle özellikle çiya ile sağladığınızda birinci mekanizma kalbi E ve Koenzim Q10 ile beslenerek yaşlanmasını önlemekte. İkincisi ise Koenzim Q10 sayesinde hücreye hasar veren serbest radikallerin temizlenmesini sağlayarak hücrelerimizi ölmekten koruyup yaşlanmayı yavaşlatmayı sağlamaktadır.
İYİ ÇİĞNEMEDEN YUTMAYIN
Çiya tohumlarının kuru olarak tek başına tüketilmemesi gerektiği belirtilmektedir. İnternette sıkça karşımıza çıkan kuru çiyayı sabah aç karnına su ile tüketin önerisi oldukça tehlikeli. Öncelikle çiya kaygan bir minik tohum olup yanlış bir yutma ile kuru madde soluk borunuza kaçabilir. Bu nedenle çiya en doğru süt, yoğurt, omlet, çorba veya smoothie içinde tüketilmelidir.