Detoks kelimesini mutlaka duymuş olmalısınız. Diziler, reklamlar, yiyecekler&içecekler derken detoks günümüzün en popüler, en çok aranan kelimeleri arasında.
HER GÜN HANGİ TOKSİNLERE MARUZ KALIYORUZ ?
Cilt yoluyla alınan toksinler: Kozmetik,vücut kremleri, parfüm, deodorant
Solunum yoluyla maruz kaldığımız toksinler: Ağır metaller
Ağız yoluyla maruz kaldığımız toksinler: Yiyecek kapları, böcek ilaçları, ağır metaller
Biriken toksinler: Lipofilik kimyasalların vücutta birikmesi
Vücudumuz Toksinlere Nasıl Tepki Verir?
Yorgunluk
- Depresyon
- Denge problemleri
- Zayıf hafıza, kafa karışıklığı
- Titreme
- Diyabet
- Alerji, astım, sinüs problemleri
- İnfertilite
- Kronik enfeksiyonlar
- Güçsüz saç, tırnak
- Sırt, eklem ağrıları
- Gıda alerjileri
- Ve daha fazlası..
Detoksifikasyon Mekanizması
Detoksifikasyon; kimyasalların veya metabolitlerin; idrar, dışkı veya ter yoluyla atılabilmesini sağlamaktadır
Bağırsak mikroflorası detoksifikasyon aktivitesini azaltan veya arttıran bileşikler üretebilmektedir yani sağlıklı bağırsak mukozası toksik madde miktarının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
DETOKS DİYETLERİ
Detoks diyetleri; iyi olma, sağlığı geliştirme, kilo kaybı ve toksinlerden arınma gibi konular üzerine popüler olmuş bir diyet türüdür
Ticari detoks diyetlerinin kilo verdirme etkisinin insanlar üzerinde gözlemlenebileceği bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır; fakat bazı besinlerin detoksifikasyona yardımcı özellikler barındırdığını savunan çalışmalar mevcuttur. Detoks diyetleri; aç kalınarak, sadece sıvı tüketilerek, besin modifikasyonlarıyla (değişiklikleriyle) genellikle laksatif (müshil) , diüretik (idrar söktürücü), vitamin-mineral veya temizleyici gıdalar kullanılarak yapılmaktadır.
Detoks diyetleri genellikle enerji kısıtlı oldukları için kilo kaybına neden olabilmektedir; fakat bunun yanında yağ depolarından döngü sırasında kalıcı organik kirletici maddelerin yeniden salınmasına da sebep olabilmektedir. Ayrıca enerji kısıtlaması hipotalamusta bulunan nöropeptidleri değiştirebilmekte ve bu değişiklikler iştahı uyarmakta, enerji harcanmasını ve metabolik hızı azaltmaktadır. Devamında genellikle diyet yapan kişilerde kilo kaybı platosuna yani yavaşlayan metabolizmaya ve enerji harcamasının düşmesine bağlı olarak kilo kaybının durmasına neden olmaktadır.
Yapılan bazı çalışmalarda göstermektedir ki enerji kısıtlaması strese neden olmaktadır, stres de uzun vadede sinirleri etkileyerek beslenme bozukluklarına yol açmaktadır. Ayrıca çok kısıtlı diyetlerin 2 günden fazla uygulanması ve açlık hali, kişinin kortizol seviyesinin artmasına ve buna bağlı olarak kilo almasına sebep olmaktadır.
Sonuç olarak düşük kalorili detoks diyetleri kısa süreli kilo veriminde ödem kaybı olarak etkili ;ancak uzun süreli uygulamalarda sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülmektedir. En ideali gelin beslenmemizden rafine şekeri, katkı maddelerini çıkaralım dengeli, temiz ve sağlıklı beslenelim. Yiyeceklerimizi haşlama/fırın/ızgara gibi sağlıklı pişirme teknikleri ile hazırlayalım, uygun koşullara saklayalım, etiket okuyalım. Taze sebze ve meyvelerden vitaminlerimizi alalım ve en önemlisi gereksinimimiz kadar beslenelim.