Tiroid hastalığı olan bir kişide başka otoimmün bozukluklar ve sağlık sorunları varsa, beslenme durumu etkilenebilir. Genel sağlık durumlarına ve gıda alımına bağlı olarak, belirli besinler eksik olabilir veya eksiklik varsa daha yüksek miktarlara ihtiyaç duyulabilir. İşte tiroid bezini etkileyebilecek bazı temel besinler:
İyot
Sofra tuzunun “iyotlu” olmasının nedeni, insanların tiroid hastalığı geliştirmesini önlemektir. Birçok insan süt ve diğer süt ürünleri, deniz ürünleri (balık ve kabuklu deniz ürünleri) ve yumurta gibi yiyeceklerden yeterli iyot alır, ancak vegan veya vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişiler yeterli iyot tüketemeyebilir. İyotlu sofra tuzu, diyetinizde iyot sağlayabilir, ancak Himalaya ve deniz tuzları gibi diğer tuz türleri iyot içermeyebilir. Ayrıca, birçok insan özellikle çok işlenmiş yiyeceklerden çok fazla sodyum tüketir, bu nedenle daha az tuz kullanmaları önerilir. Ancak, çok işlenmiş yiyecekler genellikle iyotlanmamış tuzla yapılır.
Bazı bitkisel besinler, özellikle yeterli iyot alamayan bireylerde, iyot ve tiroid ilaçlarının emilimini etkileyebilir. Bu besinlere “guatrojenler” denir ve brokoli, karnabahar, kara lahana ve lahana gibi turpgiller ile soya ve darı gibi sebzeleri içerir. Sebzeleri pişirmek bu etkiyi azaltabilir.
Yetişkinler (19 yaş ve üzeri) için önerilen günlük iyot miktarı günde 150 mikrogramdır, ancak hamilelik ve emzirme döneminde sırasıyla 220 ve 290 mikrogram olmak üzere daha yüksek miktarlara ihtiyaç duyulur.
Selenyum
Bir eser mineral olan selenyum esastır ve çalışmalar eksikliğinin tiroid hastalığıyla bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Yetişkinler (19 yaş ve üzeri) günde 55 mikrograma (veya hamilelikte 60 mikrograma ve emzirme döneminde 70 mikrograma) ihtiyaç duyar. Brezilya fındıkları selenyumun en zengin doğal kaynağıdır, ancak düzenli olarak tüketilirse selenyum toksisitesi riskini artırabilir. Selenyumdan zengin kaynaklar arasında ton balığı, pisi balığı ve karides gibi deniz ürünleri; tavuk; hindi; yumurta; ve esmer pirinç bulunur.
Çinko
Bir diğer temel mineral olan çinko, tiroid sağlığı için önemlidir. Yetişkinler (19 yaş ve üzeri) kadınlar ve erkekler için sırasıyla günde 8 ve 11 miligrama ihtiyaç duyar (hamilelikte 11 miligram ve emzirirken 12 miligram). İstiridyeler, 80 g pişmiş başına 28 miligram ile en zengin çinko kaynağıdır. Diğer iyi kaynaklar arasında sığır eti , kabak çekirdeği ve mercimek bulunur. Yumurta ve süt ve yoğurt gibi süt ürünleri çinko sağlar ancak daha az miktarda.
Demir
Vücuttaki birçok sistem için önemli bir mineral olan demir, tiroid bezinin düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir. 19 ila 50 yaş arasındaki yetişkinlerin günde kadınlar için 18 miligram, erkekler için 8 miligram (hamilelikte 27 miligram, emzirme döneminde 9 miligram) ve 51 yaş ve üzeri yetişkinler için 8 miligram demire ihtiyacı vardır. Bitkilerden elde edilen demir genellikle hayvansal kaynaklardan elde edilen demirden daha az emilir. Narenciye gibi bir C vitamini kaynağını bitki bazlı demir kaynaklarıyla birleştirmek emilimi artırmaya yardımcı olabilir. Günlük demir değerinin %100’ünü içeren güçlendirilmiş kahvaltılık gevrek (Besin Değerleri Etiketini kontrol edin) porsiyon başına 18 miligram ile zengin bir kaynaktır. Ayrıca fasulye, mercimek, sert tofu, istiridye, dana ciğeri, sardalya ve orta boy fırında patates iyi demir kaynaklarıdır.
Tiroidinizin sağlıklı kalması için tiroidin çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri içeren çeşitli yiyecekleri tüketmeniz önemlidir. Yıllık fiziksel muayenenizde tiroid sağlığınızı görüşün ve doktorunuza işlevini test etmenin gerekip gerekmediğini sorun.