Trigliseridler kandaki bir yağ türüdür. Yüksek trigliserid seviyeleri kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Neyse ki, kilo verme, fiziksel olarak aktif olma ve rafine karbonhidratları sınırlama gibi diğer birçok durum için önerilen aynı öneriler trigliseridleri düşürmeye de yardımcı olabilir.
Çok fazla kalori alındığında, vücut bunları daha sonra kullanılmak üzere trigliserit olarak depolar ancak trigliserit seviyeleri çok yükseldiğinde kalp hastalığı riskini artırabilir. Normal bir trigliserit seviyesi 150 mg/dL’nin altında kabul edilirken, 200 mg/dL’nin üzerindeki bir seviye yüksektir. Birçok kişi için sağlıklı bir seviyeye aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleriyle ulaşılabilir.
Yağlara Odaklanma
Yağ, kalp sağlığına uygun beslenme planlarında çok dikkat çeker ancak bu, onu tamamen ortadan kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, doymuş yağ kaynaklarını (tereyağı gibi) zeytinyağı ve bitkisel yağlar, kuruyemişler ve çekirdekler, avokadolar ve yağlı balıklar gibi doymamış yağlarla değiştirmeye odaklanın.
Çeşitli diğer faydalı besinlere ek olarak, birçok deniz ürünü türü trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek omega-3 temel yağ asitleri sağlar. Yetişkinler için haftada iki kez civa içeriği düşük çeşitli deniz ürünleri tüketmeleri önerilir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin deniz ürünleri arasında somon, ringa balığı, Atlantik ve Pasifik uskumru, gökkuşağı alabalığı ve sardalya bulunur. Not: Hamile veya emziren kişiler ve küçük çocuklar yüksek civa içeriğine sahip köpek balığı, kılıç balığı, uskumru ve kiremit balığından kaçınmalıdır.
Yüksek veya çok yüksek trigliseridiniz varsa, doktorunuz reçeteli bir dozda takviye omega-3 yağ asitleri de önerebilir. Bu yalnızca bir doktorun tavsiyesi ve gözetimi altında yapılmalıdır.
Karbonhidrat konusunda bilgili olun
Herhangi bir kaynaktan alınan ekstra kaloriler trigliserid olarak depolanabilirken, eklenen şekerlerden ve alkolden gelen fazla kaloriler trigliseridleri yükseltmede daha büyük etkiye sahip olabilir.
Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri seçerken tam tahıllara, meyvelere, sebzelere ve az yağlı süt ürünlerine odaklanın. Rafine tahılları ve tatlılar, fırınlanmış ürünler ve şekerle tatlandırılmış içecekler gibi eklenmiş şeker kaynaklarını sınırlayın. Ve alkolü sınırlayın veya kaçının.
Akdeniz tarzı beslenme planları da benzer şekilde kalp sağlığının iyileşmesiyle ilişkilendirilir. Bu, doymuş yağ, ilave şeker, sodyum ve alkolü sınırlandırırken daha fazla meyve, sebze, tam tahıl ve deniz ürünü yemeyi içerir. Ayrıca kanola ve zeytinyağı gibi yağlarda bulunan orta miktarda tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir.
Bir Profesyonele Danışın
Trigliserid seviyeniz 150 mg/dL’nin üzerindeyse, yaşam tarzı değişikliklerini doktorunuz ve kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanınızla görüşün.