Aşırı alkol tüketiminin karaciğer hastalığı, kanser, kalp hastalığı ve ruh sağlığı sorunları gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyoruz . Peki, orta düzeyde içki içmek bile yiyeceklere verdiğiniz tepkileri ve metabolik sağlığınızı nasıl etkileyebilir?
Alkol kan şekerinize ne yapar ?
Alkol, şeker gibi sindirim sisteminiz yoluyla emilir ve kan dolaşımınıza girer. Sonunda karaciğerinize ulaşır ve burada parçalanır.
Karaciğerinizde glikoz (şeker) üretimi de gerçekleşir. Alkolün varlığı karaciğer hücrelerinizdeki kimyasalların dengesini bozabilir ve daha az glikoz üretimine neden olabilir. Bu mekanizmaya dayanarak, alkol içtikten sonra kan şekeri seviyelerimizin düşmesini bekleyebiliriz, ancak bu o kadar basit değildir .
Alkolün kan şekeri üzerindeki doğrudan etkilerini inceleyen çoğu çalışma, sağlıklı kişilerin alkol tüketmesinden sonra kan şekeri seviyelerinde hiçbir değişiklik gözlemlememiştir. İçki içtikten sonra düşük kan şekeri seviyeleri genellikle yalnızca tip 1 diyabet hastası olan, birkaç gündür yemek yemeyen veya önemli karaciğer hasarı olan kişilerde görülür.
Bazı çalışmalar, içki içtikten sonra kan şekerindeki artışları , alkolün vücudunuzun ürettiğiniz insüline olan duyarlılığını azalttığı gerçeğine bağlamıştır ; bu, hücrelerinizin kan dolaşımınızdan daha az şeker çıkardığı anlamına gelir. Sonuç olarak, genel olarak, içtiğinizde kan şekeriniz yükselebilir veya aynı kalabilir .
İçtiğimizde sadece alkol tüketmiyoruz
Alkolün kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini unutmamak önemlidir, ancak kokteyller, likörler, güçlendirilmiş şaraplar ve elma şarabı gibi birçok alkollü içecek genellikle rafine şeker içerir. Bu içeceklerdeki şeker, yiyeceklerdeki şeker gibi emilir ve kan şekeri seviyelerinizi artırarak karaciğerinizdeki azalan glikoz üretimini telafi edebilir .
Araştırmalar, biranın kan şekeri seviyenizi şarap, cin veya viskiden çok daha fazla artırma olasılığının olduğunu göstermiştir . Bilim, alkollü bir içeceğe verdiğiniz kan şekeri tepkisinin genellikle içeceğinizdeki karbonhidrat miktarıyla orantılı olduğunu öne sürmektedir.
Yani, kan şekeri hız trenine binmekten kaçınmak istiyorsanız, bira, şekerli kokteyller veya kokteyller gibi alkolü karbonhidratlarla birleştiren içeceklerden uzak durmanız muhtemelen en iyisidir .
Alkol uzun vadeli metabolik sağlığımı nasıl etkiler ?
Beklediğiniz gibi, sık sık aşırı içki içmek ve aşırı içki içmek, uzun vadede zayıf metabolik sağlık ve tip 2 diyabet geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir . Ancak bazı çalışmalar, ılımlı içki içmenin diyabet ve obeziteye karşı koruma sağlayabileceğini öne sürüyor . Bunun nedeni ne olabilir?
Alkolün metabolizmanız üzerindeki etkilerini, tükettikten hemen sonra incelemek nispeten kolayken, alkolün metabolik sağlığınız üzerindeki uzun vadeli etkilerini gözlemlemek çok daha zordur.
Sonuç olarak, ılımlı içki içmenin uzun vadeli etkileriyle ilgili bilimsel veriler kafa karıştırıcı ve belirsizdir .
İnsanların uzun vadeli içki alışkanlıklarının etkilerini incelemek karmaşıktır , çünkü uzun vadeli çalışmalar çoğunlukla gözlemseldir ve insanların ne yedikleri ve hayatlarını nasıl yaşadıkları gibi diğer tüm değişkenleri kontrol edemez.
Yani verilerden ılımlı içicilerin diyabet ve obezite oranlarının daha düşük olduğunu görebilsek de , alkolün bu etkiden sorumlu olduğunu söyleyemeyiz.
26 Kasım 2024