Kan şekerinin dengeli olması için kişilerin gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeleri gerekmektedir. Öğünler 2-2,5 saat aralıklar ile yapılabilir. Ara öğünlerin yapılması diyabet hastalarında çok önemlidir. Diyet planından ekmek kesinlikle çıkartılmamalıdır. Protein ve karbonhidrat kaynakları diyette dengeli şekilde yer almalıdır.
Karbonhidrat:
Diyabeti olan bireylerde karbonhidrat kaynaklarının alınması kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir. Ancak basit şeker ve nişastalı besinler tercih edilmemelidir. Beyaz un, şeker, bal, reçel, patates, pirinç, makarna, bezelye, havuç gibi besinlerin tüketimi sınırlandırılmaldır. Bu besinlerin yerine bulgur, yulaf, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepek ekmeği, tam buğday unundan yapılmış makarna ve meyve gibi besinler tercih edilebilir.
Kan şekerinin hızla yükselmemesi için karbonhidrat kaynakları tek başına tüketilmemelidir, yanında protein kaynağı bir besinle birlikte tüketilmelidir. Tokluk hissi ve kan şekerinin dengede kalması için ana öğünler esmer ekmek çeşitlerinden tüketilmesi önemlidir. Kuru meyvelerin yerine taze meyvelerin tercih edilmelidir. Ancak meyvelerin tek başına tüketilmemesi gerekir. Yanında süt, ayran, yoğurt gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketilebilir.
Protein:
Protein kaynağı olan yumurta, kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balık, peynir, süt, kefir, yoğurt ve ayran gibi besinler arasında tüketilmemesi gereken besin yoktur. Ancak kilo artışının olmaması için tüketirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmelidir. Karbonhidrat kaynağı besinler, kalsiyum içeren protein kaynakları ile birlikte tüketilmelidir.
Yağ:
İnsülin Direnci Diyeti programının az yağ içermesi sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve minerallerin emilebilmesi, sindirim sistemi sorunlarının olmaması için yağ tüketimi önemlidir. Hayvansal yağlar yerine tekli doymamış yağlar olan zeytinyağı, fındık yağı gibi tohum yağları tüketilmesi daha sağlıklı olur. Beslenme planında ceviz, badem, fındık gibi kabuklu kuruyemişler de bulunabilir. Bu besinler Omega-3 açısından da zengindir.
Diyabet Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İşlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır.
- Beyaz ekmek, makarna, basit şeker kaynakları, pirinç pilavı ve nişastalı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Aşırı yağ tüketiminden kaçınılmalıdır, etlerin yağlı kısımları tüketilmemelidir.
- Kuru meyve yerine lif kaynağı olan taze meyveler tercih edilmelidir.
- Beslenme programında karbonhidrat, protein ve yağ kaynaklı besinler dengeli bulunmalıdır.
- Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ürünler ve baklagiller tüketilmelidir.
- Yemeklerde pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edilmelidir.
- Meyve tüketimi bırakılmamalıdır.
- Ara öğünler de tüketilen meyvenin yanında süt, ayran, kefir gibi protein kaynakları yada kavrulmamış fındık,badem,ceviz gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir.!!!
- Lif kaynağı sebzeler kan şekerinin daha geç yükselmesine etki eder. Bu yüzden öğünlerde yemeklerin yanına salatalar eklenmelidir.