Endonezya, Filipinler, Hindistan ve Güney Asya ülkelerinde yetişen ve yöre halkının ‘hayat ağacı’ olarak nitelendirdiği bu enerji yoğunluğu yüksek besin tıpta uzun yıllar boyunca kullanılmış. Özellikle Amerika da 1940lardan sonra kalp hastalıkları oranının artması sonucu bitkisel yağların yerini Hindistancevizi yağı almaya başlamış bu da dünyada yaygınlaşmasına vesile omuş. Fakat daha sonradan insanların düşük yağlı diyetlere yönlendirilmesiyle beraber kullanımı da buna bağlı olarak git gide azalmıştır.             
Orta zincirli yağ asitlerinin (MCT) genel kaynağı olan Hindistancevizi yağı özellikle klinik hastalarda kullanılması oldukça önemlidir.
MCTlerin vücutta diğer yağ çeşitlerinden en belirgin farkı; hücrelerde enerji artışına sebep olup metabolizmayı hızlandırmalarıdır.

KİLO KAYBINA ETKİSİ 
 
MCT yağların sağlığa birçok faydası olduğu gibi zayıflama üzerinde de etkili sonuçları olduğu görülmüştür. 2008 yılında American Journal Clinical Nutrition dergisinde yayaınlanan bir çalışmada; kalorisi kısıtlı diyet alan iki gruptan; bir gruba zeytinyağı diğer gruba MCT içeren yağ verilmiş. MCT yağ çeşidiyle beslenen grupta kilo kaybının daha anlamlı olduğu görülmüş. MCT yağ çeşidi olan Hindistancevizi yağı kendi özel formuyla uzun zincirli yağ asitlerine göre adipoz(yağ) dokuda birikmesi daha zor ve vücutta sindirilmesi daha kolay bir yağdır. Bu yüzden kilo verme programlarında tercih edilmesi önerilir. Buna ek olarak yapılan farklı bir araştırmada; abdominal (karın içi) yağlanması olan orta yaşlı 40 kadın incelenmiş. 12 hafta boyunca bir gruba soya yağı diğer gruba hindistancevizi yağı verilmiş. Çalışma sonunda iki grubunda kilo verdiği ama MCT yağ çeşidiyle beslenen grubun bel/kalça oranının diğer gruba göre anlamlı bir şekilde azaldığı ispatlanmıştır. Hindistancevizi yağı kullanan grupta doygunluk hissinin daha fazla olduğu bildirildiği için bunun da kilo kaybına etkisi büyüktür.

SONUÇ OLARAK..


Sonuç olarak yapılan araştırmaların ışığında sadece kolay enerji sağlayan bir yağ çeşidi olmasının yanında kilo vermeye yardımcı, kardiyovasküler ve nörolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olması… Kolay sindirilebilirliği açısından sindirim sistemi hastalıklarında huzursuz bağırsak sendromu, reflü, kolesistektomi gibi durumlara etkisi… nedeniyle Hindistancevizi yağının fonksiyonel bir besin olarak kullanılması önerilir.