"Yemek yemek üzerine ne düşürsünüz bilmem ama, kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı." demiş Cemal Süreya. Haksız da sayılmaz aslında.Kahvaltı günün en önemli hatta en keyifli öğünü. Ancak birçoğumuz kahvaltımızı sıklıkla geçiştirir ya da atlarız. Oysaki kahvaltı dengeli bir gün geçirmenin ilk adımı. 

Kahvaltı, günlük aktivitelerimizi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi almak zorunda olduğumuz ilk fırsattır. İştahsızlık,geç uyanma, yorgunluk, zamansızlık ve aç hissetmemek gibi mazeretler ile kahvaltı öğününü ihmal ediyor olabilirsiniz . Metabolizma hızınızı arttırmak, daha mutlu olmak ve daha verimli çalışma için bu güzel öğünün atlamamak, kendi sağlığınız için yapabileceğiniz en büyük yatırımdır.

Sağlıklı Bir Kahvaltı İçin....

Süt ve süt ürünlerine yer verin: Klasik peynir, zeytin ve ekmekten oluşan bir kahvaltıdan sıkıldıysanız, yulaf yanında da yoğurt / süt tercih edebilirsiniz.

Yumurta tüketin: Anne sütünden sonra en kaliteli protein ve tok tutucu etkiye sahip. Arştırmalar, yumurta içeren bir kahvaltının ardından yemek yeme istediğinin azaldığını gösteriyor. Yumurtayı haşlama,omlet yada menemen şeklinde tüketebilirsiniz.

Tam tahıllı ürünler tercih edin: Sizi daha tok tutacağı ve kan şekerinizi dengeleyeceği için yönelin. Ekmek olarak kepek, tam buğday, veya çavdar seçilebilir. Yapılan bir çalışmada, kahvaltıda tam tahıllı ürünler tercih edenlerin, tercih etmeyenlere göre kahvaltıyı takip eden sekiz saatlik açlık süresinde kendilerini daha az aç hissettikleri görülmüş.

Şekerli ve glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durun: Poğaça,kek,kurabiye,şekerli ve çikolatalı kahvaltılık gevreklerden kaçının. Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir ve kan şekerinizi ani yükselterek, tükettikten 1-2 saat sonra tekrar acıktıracak ve enerji düşüklüğü yaşatacaktır.