Kahve günlük yaşantımızın bir parçası , sohbetlerin vazgeçilmezi ve keyif veren bir içecek.Ama bir o kadar çoğunlukta kahve ile dolaşan olumsuz bilgilerden dolayı içmekten çekindiği de bir gerçek. Fakat kahveyi doğru miktar ve çeşitte tükettiğimizde bahsedilen olumsuzluklar yerine sağlığa çok fazla katkılarının olduğu açıktır.

KAHVE BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Kahve içerdiği kafein sayesinde beynimiz ve vücudumuzda hafifi bir uyarıcı etkiye sahip olduğu bir gerçek. Kahve içtikten 20-30 dakika sonra kafeinin uyarıcı ertkisi oluşmakta, bu etki 2 saat sonra maksimuma varmakta ve 4-6 saatte azalarak etki ortadan kaybolmaktadır. Bunun dışında 1 fincan kahve 70-80 mg kafein içerir.Ancak kahvenin türü ve fincandaki kahve yoğunluğuna göre  60-200 mg kadar kafein miktarının değiştiği de bildirilmektedir.Günde 400 mg kadar kafein tüketiminin genel olarak sağlık açısından güvenli olduğu bilinmektedir. Günde 3-4 fincan kadar kahve içmenin uyku kaçırma, çarpıntı yapma ve bağımlılık gibi sağlığa olumsuz etkilerinin gelişmediğini göstermekte.

KAHVE ANTİOKSİDAN KAYNAĞI MIDIR ?

Kahve aynen çay gibi vücuda zararları etkileri bulunan bileşikleri azaltan, hücreleri korumaya yardımcı olan antioksidanlardan biri olan polifenollerin güçlü kaynağıdır. 1 fincan kahve içildiğinde günde ortalama 150-550 mg'a kadar polifenolü vücudumuza alıyoruz. 3-4 fincan kahve içmek günlük antioksidan ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılayarak vücudun toksik bileşiklerle savaşmasına destektir. 

KAHVE KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Mİ ? 

Kahve orta düzeyde tüketildiğinde ve kahvenin çeşidi her ne olursa olsun filte edilerek içildiğinde kan kolesterolü üzerinde direkt olumsuz yükseltici etkisi bulunmamaktadır. Filtre edilmemiş kahvelerde Türk kahvesi, French press ve İskandinavlar'ın kaynatarak içtikleri kahveler dipertenleri yüksek miktarda içerir ve fazla tüketimde LDL kolesterolün artmasına neden olur. Filtre edilmiş kahveler diperten adlı bileşiği çok düşük miktarda içerir. ve günde 4 fincana kadar içilen kahvenin kötü huylu kolesterolü yükseltmediği, 1 fincanda kafein miktarında da diperten miktarının çok düşük olmasından dolayı kolesterol sentezini etkilemediği bildirilmektedir.

KAHVE VÜCUDU SUSUZ BIRAKIR MI ?

Kahve yanlış inanışlar nedeniyle kafeinden dolayı diüretik yani vücudun sıvı kaybını artırarak dehidritasyona neden olabildiği savunulmaktadır. Ancak günde 3-4 fincan kahve içmenin vücutta sıvı kaybına neden olmadığı aksine su ile hazırlanan kahvenin günlük sıvı ihtiyacına karşı destek olduğu bildirilmektedir. 

KAFEİNSİZ KAHVE VAR MIDIR?

Kahve çekirdeklerinden kafein ayrıştırma işlemi kahve kavrulmadan önce doğal yöntemlerle yapılabilmektedir. Yeşil kahve çekirdekleri suyla ısıtıldıktan sonra kafeini çıkarmak için süzme işlemi yapılıp kafeinin çoğunun su sayesinde arındırılarak kahve çekirdeğindeki kafein miktarı azaltılabilmektedir.

1 fincan normal kahvedeki kafein miktarı yaklaşık 20 fincan kafeinsiz kahveye eşittir.