Çoğumuz iyi beslenmenin iyi sağlık için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak, "bağışıklık güçlendirici" gibi iddiaları duyduğumuzda veya yeni bir takviyenin raflara çıktığını öğrendiğimizde, yediğimiz yiyeceklerin yeterli olup olmadığını merak edebiliriz.
Süpermarketlerin ve eczanelerin raflarını dolduran tek minerallerden, vitaminlerden veya multivitamin/mineral takviyelerinden herhangi birinin günlük dozunu almak cazip gelebilir.
Beslenme Kılavuzları, bazı insanların hayatlarının belirli zamanlarında takviye almaları gerekebileceğini kabul eder. Bu durumlarda, takviye almanın güvenliği her zaman dikkate alınmalıdır. Bazı vitamin ve minerallerin yüksek miktarları sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kimlerin takviye alması gerekebilir?
Çeşitli nedenlerle bazı kişiler, zenginleştirilmiş gıdalar tüketmeden ve/veya takviyeler kullanmadan önemli besin maddelerinin önerilen miktarlarına ulaşamazlar.
Bebekler ve Yürümeye Başlayan Çocuklar
Amerikan Pediatri Akademisi, emzirilen bebekler için yaşamın ilk birkaç günü içinde D vitamini takviyesine başlanmasını önermektedir. Bebek mamaları D vitamini içerir, ancak her gün önerilen miktardan daha az tüketilirse, bebeğin takviyeye ihtiyacı olabilir.
Tam süreli bebekler ihtiyaç duydukları diğer besinlerin çoğunu anne sütünden alabilirler, ancak yaklaşık 4 aylık olduklarında ek bir demir kaynağına ihtiyaç duyarlar. AAP, tamamlayıcı beslenmeye başlayana kadar yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler için demir takviyesi önermektedir. Daha sonra püre haline getirilmiş etler veya güçlendirilmiş bebek tahılları gibi demir açısından zengin yiyecekler teşvik edilir. Çocuğunuza herhangi bir takviye vermeden önce bebeğinizin çocuk doktoruna danıştığınızdan emin olun.
Kadınlar
Bazı doğum kusurlarının riskini azaltmak için, hamile kalabilecek kadınların doğal folat kaynaklarına ek olarak güçlendirilmiş gıdalardan ve/veya takviyelerden günde 400 mikrogram folik asit tüketmeleri önerilir. Birçok meyve ve sebze de dahil olmak üzere çeşitli gıdalar folat sağlar.
Hamilelik sırasında kadınlar demir, kolin ve iyot gibi diğer besin eksiklikleri riskiyle de karşı karşıyadır. Yedikleri besinlere bağlı olarak hamile kadınların sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından önerildiği gibi ek takviyeye ihtiyaçları olabilir.
Yaşlı Yetişkinler
İnsanlar yaşlandıkça yeterli B12 vitamini ve D vitamini emmek zor olabilir . B12 vitamini kaynakları arasında sığır eti, tavuk, balık ve kabuklu deniz ürünleri, süt ve diğer süt ürünleri bulunur. Ayrıca kahvaltılık gevrekler, et ikameleri ve soya sütü gibi bazı güçlendirilmiş gıdalarda da bulunur. D vitamini yağlı balıklarda, güçlendirilmiş sütte ve bazı güçlendirilmiş gevreklerde bulunur. Bu önemli besinleri elde etmek için gıda kaynaklarının seçilmesi önerilir, ancak bir takviye de gerekebilir.
Özel Tıbbi Durumlar
Alerjiler veya çölyak hastalığı gibi tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle sınırlı yiyecek seçenekleri olan kişiler besin eksikliği açısından daha fazla risk altındadır. Aynısı vejetaryen veya vegan beslenme düzenini takip eden kişiler için de geçerlidir. Tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak için öğünleri daha dikkatli planlamak gerekir. Güçlendirilmiş yiyecekler ve içecekler eklemek yardımcı olabilir.
Ek takviyeye ihtiyaç duyabilecek diğer gruplar arasında, belirli ilaçlar kullanan, mide baypas ameliyatı geçiren veya vücudun besinleri kullanma şeklini değiştiren başka sağlık sorunları olan kişiler yer alır.
Sağlık Hizmeti Sağlayıcınızla Konuşun
Doktorunuz, bir takviye almanın size fayda sağlayıp sağlamayacağını belirlemeye yardımcı olmak için testler isteyebilir. Sonuçlar, belirli bir besin maddesinde düşük olduğunuzu gösterebilir veya gayet iyi olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Ek olarak, bir beslenme uzmanı, yediğiniz yiyecekleri değerlendirmenize ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için önerilerde bulunmanıza yardımcı olabilir.
12 Aralık 2024