Demir bir mineraldir ve temel amacı, kırmızı kan hücrelerinin hemoglobininde oksijeni vücudun her yerine taşımaktır, böylece hücreler enerji üretebilir. Demir ayrıca karbondioksitin atılmasına yardımcı olur. Vücudun demir depoları o kadar azaldığında, oksijeni verimli bir şekilde taşıyacak yeterli sayıda normal kırmızı kan hücresi üretilemez ve demir eksikliği anemisi olarak bilinen bir durum gelişir.

Demir seviyeleri düşük olduğunda, yorgunluk, güçsüzlük ve vücut sıcaklığını korumada zorluk sıklıkla ortaya çıkar. Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Soluk cilt ve tırnaklar
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Glosit (iltihaplı dil)

Demir gıdalarda yaygın olarak bulunsa da, ergenlik çağındaki kızlar ve 19 ila 50 yaş arasındaki kadınlar gibi bazı kişiler günlük olarak ihtiyaç duydukları miktarı alamayabilir. Bu durum küçük çocuklar ve hamile olan veya hamile kalma potansiyeli olan kadınlar için de endişe vericidir. Demir eksikliği tedavisi gerekiyorsa, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı demir durumunu değerlendirecek ve diyette değişiklikler ve/veya takviyeler almayı içerebilecek tam tedavi biçimini belirleyecektir.

Bebeklerin beyin gelişimi ve büyümesi için demire ihtiyaçları vardır. Yaşamlarının ilk dört ila altı ayı için yeterli demir depolarlar. Prematüre veya düşük doğum ağırlıklı ve emzirilen bir bebek için bir çocuk doktoru tarafından bir takviye önerilebilir. Altı aydan sonra demir ihtiyaçları artar, bu nedenle bebek gelişimsel olarak hazır olduğunda katı gıdaların verilmesi demir kaynakları sağlamaya yardımcı olabilir. Çoğu bebek maması demirle güçlendirilmiştir.

Ne kadar demire ihtiyacınız var?

Vücudunuz ihtiyaç duyduğunda daha fazla veya daha az demir emerek daha düşük veya daha yüksek seviyelere uyum sağlamada çok iyi olsa da, önerilen seviyeler nüfusun büyük çoğunluğunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlanmıştır. İşte demir için güncel Önerilen Diyet Ödenekleri (RDA'lar):

Cinsiyet/Yaş                               Demir RDA 
1-3 yaş arası çocuklar                     7 mg
4-8 yaş arası çocuklar                     10 mg
9-13 yaş arası çocuklar                    8 mg
Erkekler/14-18                               11 mg
Kadınlar/14-18                               15 mg
Erkekler/19+                                  8 mg
Kadınlar/19-50                               18 mg
Kadınlar/51+                                  8 mg

Gıdalardaki demir iki türde bulunur, hem ve hem olmayan. Et, deniz ürünleri ve kümes hayvanları gibi hayvansal gıdalar her iki türü de sağlar ve vücut tarafından daha iyi emilir. Hem olmayan demir, ıspanak ve fasulye gibi bitkisel gıdalarda, pirinç ve ekmek gibi zenginleştirilmiş tahıllarda ve bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerde bulunur. Bitkisel kaynaklardan demir emilimini artırmak için bunları et, deniz ürünleri veya kümes hayvanları veya turunçgiller, kivi, çilek veya dolmalık biber gibi iyi bir C vitamini kaynağı ile yemeniz önerilir. Demir alımınızı iyileştirmenin iyi bir yolu, çeşitli yiyecekleri içeren dengeli ve sağlıklı bir diyet yemektir.