Paleo diyeti (Paleolitik'in kısaltması), bazen "Mağara Adamı" veya "Taş Devri" diyeti olarak da adlandırılır, 10.000 yıl önce atalarımızın yaptığı gibi yersek daha sağlıklı olacağımız, kilo vereceğimiz ve hastalıkları önleyeceğimiz fikri etrafında döner. Bu avlanabilen veya toplanabilen yiyeceklere odaklanmak anlamına gelir.
Amacı
Paleo diyetinin amacı, muhtemelen ilk insanların yediği yiyecekleri yemektir. Savunucularına göre, vücutlarımız genetik olarak bu şekilde yemeye yatkındır.Çiftçilik, tahıllar ve baklagiller gibi yiyecekleri daha kolay ulaşılabilir hale getirdi. Ve süt ürünlerini tanıttı. Ayrıca, çiftçilik insanların yediği hayvanların diyetlerini değiştirdi. Paleo diyeti fikri, diyetteki bu değişikliklerin insan vücudunun değişme veya uyum sağlama yeteneğini geride bıraktığıdır. Bu uyumsuzluğun günümüzde obeziteye, diyabet ve kalp hastalığına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Paleo Diyetinde Ne yenir?
- Meyveler
- Sebze
- Kuruyemişler ve tohumlar
- Yumurtalar
- Yağsız etler, özellikle otla beslenen hayvanlar veya yabani av hayvanları
- Balıklar, özellikle somon, uskumru ve orkinos gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin olanlar
- Zeytinyağı veya ceviz yağı gibi meyve ve kuruyemişlerden elde edilen yağlar
Nelerden kaçınılmalı?
- Buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar
- Fasulye, mercimek, fıstık gibi baklagiller
- Süt ve peynir gibi süt ürünleri
- Rafine ve ilave şeker
- Mısır, bezelye ve beyaz patates gibi nişastalı sebzeler
- Cips veya kurabiye gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalar
Beslenmeyle ilgili endişeler
Paleo diyetleri ile ilgili temel endişe tam tahılların ve baklagillerin eksikliğidir. Bu yiyecekler lif, vitamin, protein ve diğer besin maddelerinin iyi kaynakları olarak kabul edilir. Ayrıca, az yağlı süt ürünleri protein, kalsiyum, vitamin ve diğer besin maddelerinin iyi kaynaklarıdır. Paleo diyeti yapmanın potansiyel riski, önerilen tüm besin maddelerini alamamanızdır.
Sonuç
Paleo diyeti kilo vermenize veya sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca başka faydalı sağlık etkileri de olabilir. Ancak diyetin faydaları ve potansiyel riskleri hakkında uzun vadeli klinik çalışmalar yoktur.
Yeterli egzersiz yaparak ve dengeli, sağlıklı bir diyet uygulayarak aynı sağlık yararlarını elde edebilirsiniz. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak bol miktarda meyve ve sebze yediğinizden emin olun.