Yıkama, gıda zehirlenmesi riskini azaltmanın başlıca yollarından biridir. Ellerden mutfak tezgahlarına kadar, zararlı bakteri ve virüslerin yayılmasını durdurmak için her yeri düzgün bir şekilde yıkamak önemlidir. Ancak, konu gıda olduğunda, yıkama kuralları o kadar net değildir. Her zaman yıkanması gereken bazı yiyecekler vardır ve diğerleri lavabodan uzak tutulmalıdır.

Her zaman yıkayın

Yenilebilir Kabuklu Meyve ve Sebzeler: Tüm ürünleri  yemeden veya bir tarifte kullanmadan hemen önce soğuk musluk suyuyla yıkayın. Taze ürünlerin yüzeyinde bulunabilecek zararlı bakterileri daha da azaltmak için temiz bir bez veya kağıt havluyla kurulayın. Markette ürünleri buharlamak onları temizlemez.

Yenmeyen Kabuklu Meyve ve Sebzeler: Muz, avokado, greyfurt, limon, misket limonu ve kış kabağı — bunların hepsinin ortak noktası nedir? Tahmin ettiniz, yenmeyen kabuklar. Kabuğu yenmeyecek olsa bile tüm ürünleri yıkayın çünkü dilimlenirken veya soyulurken kir ve bakteriler kabuktan gıdanın içine geçebilir.
Konserve ve Kavanoz Kapakları: Zararlı parçacıkların yiyeceklere düşmemesi için kapakları açmadan önce yıkayın. Konserve içecekler ve çorbalar dahil olmak üzere tüm kutuları açmadan önce yıkadığınızdan emin olun.

Yıkamayın

Çiğ Tavuk (ve Diğer Çiğ Etler): Birçok kişinin düşündüğünün aksine, çiğ tavuğu yıkamak onu temizlemez. Aslında, çiğ tavuğu durulamak Salmonella veya  Campylobacter gibi zararlı bakterileri mutfağa yayabilir ve bu da sizi hasta edebilir. Bu patojenleri öldürmenin tek yolu tavuğu ve diğer etleri uygun iç sıcaklıklarına kadar pişirmektir.
Balık: Çiğ balığı yıkamaktan kaçının çünkü bu balığı temizlemez. Bunun yerine, diğer yiyeceklere, mutfak eşyalarına ve yüzeylere çapraz bulaşma olasılığını artırır.
Yumurtalar: Yumurtaları satın aldıktan sonra yıkamaktan kaçının çünkü bu, işleme sırasında uygulanan bakterilerden yumurtaları koruyan kaplamanın kaybolmasına neden olabilir.